София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Жертвите в Индонезия надминаха 1500 души

Продължава издирването на изчезнали хора

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Броят на жертвите в Индонезия надмина 1500 души. Земетресенията и вълната цунами удариха острова на 28 септември. Френски спасители съобщиха, че не са успели да открият признаци на живот, каквито засякоха ден по-рано под развалините на хотел в индонезийския град Палу. Градът е най-засегнат от природното бедствие. Френската отганизация е засякла душане и сърцебиене на хора, намиращи се под развалините на хотел в Палу, но изтичане на газ и други фактори могат да дадат фалшив сигнал за човешко присъствие. Тази сутрин екипът е продължил да копае в разрушения хотел, но вече не засичат сигнал на дишане. Издирването продължава.

Депутати от парламента на Индонезия поискаха оставката на ръководителката на агенцията по метеорология, която отмени предупреждението за цунами.

В деня на страшното природно бедствие десетки тела се виждат по улиците на засегнатите градове. Клипове в интернет показват, че вълната е изненадала жителите на островите. Някои от тях гледат спокойно вълната и снимат с мобилните си телефони. Земетресението разруши няколко сгради и принуди местните жители да потърсят спасение от големите вълни по по-високите места.

Индонезийското правителство пък обяви, че близо 1200 затворници са избягали от три индонезийски затвора по време на бедствията.

Междувременно вулкан изригна в централната част на Индонезия. Той избълвал пепел на височина 6000 метра в небето .