София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЖИРИНОВСКИ: АКО БЪЛГАРИТЕ И ГЪРЦИТЕ ПРЕДЯВЯТ ПРЕТЕНЦИИ И РУСИЯ ПРИЗНАЕ КЮРДИСТАН, ОТ ТУРЦИЯ НЯМА ДА ОСТАНЕ НИЩО

ДЕПУТАТЪТ НАРЕЧЕ ТУРСКИТЕ ЛИДЕРИ МАЛОГРАМОТНИ

8 годиниПолитика 42 Боряна Райчева

Ако всички страни, имащи претенции към Турция, ги предявят, от тази страна нищо няма да остане, заяви лидерът на руската Либерално-демократическа партия Владимир Жириновски, цитиран от РСН. Той коментира изявлението на турския премиер Ахмет Давутоглу, че Турция не признава присъединяването на Крим към Русия.

„В отговор ние трябва да признаем турски Кюрдистан за независима държава, да поискаме връщането на Западна Армения, а освен това българите и гърците могат да предявят своите претенции и от Турция няма да остане нищо“, каза депутатът.

Според него турският премиер не познава историята. „Давутоглу беше на посещение в Украйна и каза, че не признават присъединяването на Крим. Той е малограмотен, не знае, че Русия получи Крим след разгрома на Турция, след който беше сключен Кючук-Кайнарджийския мирен договор. Украйна няма никакво отношение към това. Малограмотността на турските лидери винаги ще ги подвежда“, каза Жириновски.

На 15 февруари Давутоглу на съвместна пресконференция с украинския премиер Яценюк каза, че Турция счита Крим за украинска територия и смята, че с помощта за Армения Русия заплашва Азербайджан.

Кючук-Кайнарджийският мирен договор е подписан през 1774 между Русия и Османската империя. С договора се потвърждават териториалните завоевания на Русия в рамките на Белградския мирен договор от 1739 (град Азов и крепостта Кинбурн), признава се независимостта на Кримското ханство и се предават в руско владение град Керч и близката крепост Ени Кале. През 1783 клаузите на договора, отнасящи се до незавимостта на Крим, са анулирани от Екатерина Втора с указа за присъединяване на Крим, Таман и Кубан към руската империя.  

Западна Армения е историческа част от Армения, сега на територията на Турция. Арменското население в региона е унищожено по време на масовите убийства на арменци през 1894 – 1896 и по време на Арменския геноцид през 1915 – 1923. Турция не признава геноцида.

Претенциите на Армения към Азербайджан са за Нагорни Карабах. Тази територия фактически се контролира от непризнатата Нагорно-Карабахска република, чието население в по-голямата си част е арменско. Азербайджан счита Карабах за своя територия.