София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Жители на немски град са евакуирани заради британска бомба

Останала е от Втората Световна война

6 годиниЛюбопитно 10 Боряна Райчева

Британска бомба от времето на Втората Световна война, открита в немски град Падерборн, доведе до евакуацията на 26 000 души, съобщават световните информационни агенции.
 
Снарядът е с тегло 1,8 тона и е намерен в двора на къща преди повече от седмица. Тъй като се е намирал на дълбочина 80 см, се счита, че детонацията може да доведе до големи разрушения, информира ДПА, цитирана от БГНЕС.
 
Поради тази причина местните власти обявиха евакуацията  в радиус от 1,5 км от бомбата. Сред местата, които населението  трябва да напусне  са две болници, няколко дома за възрастни хора и университет. Жителите на отделни райони на историческия център на града също трябва да напуснат своите домове.
 
Полицията, пожарните, служителите на спешните служби и над 1000 доброволци следят за това хората да напуснат опасната зона.Организирани са временни укрития за евакуираните. 
 
Интересен факт е, че всекидневно на територията на ФРГ се обезвреждат около 5,5 хиляди невзривени боеприпаси, тъй като се оказва, че в страната са останали хиляди подобни. 
 
По време на Втората световна война над Германия са пуснати над 2 милиона бомби, около 5% от тях, т.е. 100 000, не са се взривили.