София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Жителите на Ахелой против новия път от Слънчев бряг

Магистралата заобикаля Ахелой

6 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

Жители на град Ахелой излязоха на протест днес срещу новия път от Слънчев бряг до Поморие. Хората заявиха, че новоизграденото трасе заобикаля Ахелой. Голям процент от жителите на града работят в курорта Слънчев бряг, а пътят им за прибиране се увеличава с около 8 километра. Автобуси не спират в града, защото нямат достъп до него. Хората споделиха, че шофьорите ги спират до кръговото движение, което се намира между Каблешково и Ахелой, а след това хората се прибират пеша или познат ги чака с автомобил. Протестиращите са категорични, че нямат нищо против изградената магистрала, но е добре тя да влиза и в селото, за да не затруднява толкова много пътуващите за работа хора.

От Агенция „Пътна инфраструктура“ заявиха, че има възможност за пътуващите на Слънчев бряг да влязат в Ахелой през кръговото кръстовище на първокласния път. По проект е имало идея да бъде изграден ляв завой в директното трасе на обходния път. Причината да не се направи този път е силната ограничена видимост.

Припомняме ви, че новият път бе открит в петък от премиера Борисов, който подчерта, че този път е обещан да стане готов преди 40 години. Реконструкцията му започна през октомври 2017 година. В него са вложени 45 милиона лева. При откриването бе отчетено, че част от сумата е отишла за изграждане за обхода на град Ахелой. Пътят е с 4 ленти и слага край на огромните задръствания, които се образуваха там.