София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Жителите на Войводиново на протест срещу ромите

Причината – нападение над военен от младежи от малцинството

пропускане
5 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

Над 300 жители на пловдивското село Войводиново излязоха снощи на протест, след като роми пребиха 33-годишен военен. Инцидентът стана на Богоявление, а мъжът, който служи в Специалните части е с тежка черепно-мозъчна травма след нападението.

Протестиращите се събраха пред местната църква с искане да бъдат съборени незаконните постройки на ромите, а жителите от малцинствата да напуснат населеното място. Напрежението за кратко се повиши, когато част от протестиращите се опитаха да влязат в ромската махала, но полицията и жандармерията ги спряха. Въпреки че прокуратурата остави в ареста нападателите на военния, хората излязоха в защита на военния. Някои от недоволните хвърляха и пиратки. На протеста присъстваха и родителите на пострадалия мъж.

Според жителите на Войводиново нападението на Богоявление не е прецедент. Местните твърдят, че общината покровителства ромското неселение и не предприема необходимите мерки за реда в селото. 

Във връзка с инцидента с военнослужещия от 68-ма бригада ефрейтор Валентин Димов , вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов днес ще посети  с. Войводиново. Там той ще се срещне с кмета на селото Димитър Тосков и кмета на Община Марица Димитър Иванов, съобщиха от пресцентъра на министерството на отбраната.

На срещата ще присъства и директорът на РДВР Пловдив.