София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

„Живот на килограм“ с грижа за духа и тялото

Проектът е насочен към работа с ученици на възраст от 12 до 18 години

7 годиниЗдраве 18 Боряна Райчева

Над 200 хиляди души в България страдат от хранителни разстройства. Стряскащата статистика дори не включва нерегистрираните случаи. Заболявания като анорексията и булимията имат дълъг процес на развитие и за съжаление изключително незабележим. Понякога за лечение е прекалено късно.
За първи път в България експерти психолози от Психодраматична работилница създават проект, който е свързан с превенция на хранителните разстройства при младите хора. „Живот на килограм“ стартира в началото на месец октомври и става все по-популярен серд подрастващите и техните родители.
Инициативата се провежда в шест столични училища с ученици на възраст от 12 до 18 години по специално изработена психологическа програма. Целта на работата с ученици е те да получат качествена информация по подходящ начин, за да могат да разпознават факторите за формиране на хранителните разстройства и да реагират адекватно.
Проектът „Живот на килограм“ стартира напълно доброволно. Вероятно както повечето смислени и полезни неща в България. И както повечето от тях е по инициатива на млади и уверени хора, които търсят и намират път за реализацията на идеите си. Младите специалисти от Психодраматична работилница продължават да работят за развитието на „Живот на килограм“ и вярват в смисъла. И макар че признават, че липсата на финансиране е сериозен проблем, за тях той не е чак толкова сериозен, за да ги накара да спрат.
Повече за инициативата можете да научите на фейсбук страницата на проекта: „Живот на килограм“.