София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Животновъдите искат оставката на кабинета

Под прозорците на властта изгориха символично българската надежда

6 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Животновъди от цялата страна излязоха на протест пред Министерски съвет днес. Под мотото „Да спасим животните и хората на Странджа“ протестиращите се събраха да изразят недоволството си срещу управленската политика на Министерството на земеделието и храните.

Овцевъди и козевъди изляха на жълтите павета литри домашно мляко, подчертавайки, че държавата убива българския фермер за сметка на вноса на изкуствени млека. Протестиращите изгориха под прозорците на властта агнешка вълна, като символ на изгарящата надежда на българина ден след ден.

От асоциацията на овцевъдите и козевъдите обявиха, че са категорично несъгласни с размера на компенсациите, които се изплащат на стопаните с евтанизирани животни в района на Странджанско. Протестиращите настояват и за повече пари за онези стопанства, чието мляко не може свободно да се продава, тъй като са в района на заразата.

„10 години не спираме да намаляваме статада си и да разпродаваме фермите си. Причината е липсата на адекватна политика от страна на Министерство на земеделието и храните. Г-н Премиер ние не икаме да емигрираме, ние искаме да творим и да произвеждаме блага тук, в нашата родна България“, каза пред насъбралото се множество Симеон Караколев, съпредседател на асоциацията на овцевъдите и козевъдите.

Протестиращите настояват за оставката на министър Румен Порожанов и на ресорния зам.-министър. „След вчерашния консултативен съвет разбрахме, че минисътърт не иска да бъде министър на бранша, а министър на администрацията си. Трябва ни министър, който да защитава нашите интереси“, заяви Караколев.

„С тази политика за България няма бъдеще, с тази политика убиваме бълганския народ. Оковите на тази администрация доведоха до това състояние. Младото поколение не познава вкуса на бългаския продукт. Искаме оставката на тези хора“, около това становище се обединиха протестиращите.