София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЖЪЛТ И ОРАНЖЕВ КОД ЗА СНЕГОВАЛЕЖИ ОБЯВИХА В СТРАНАТА

ОЧАКВАНАТА СНЕЖНА ПОКРИВКА Е ОКОЛО 17 САНТИМЕТРА

8 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Жълт и оранжев код за снеговалежи е обявен в няколко области на страната. Очакват се силни снеговалежи и натрупване на снежна покривка, това предупреждават от Националния институт по метеорология и хидрология.

Оранжевият код важи за 8 области в България – Кюстендил, Перник, София, София-град, Пазарджик, Ловеч, Габрово и Велико Търново. Там вали сняг, а очакваната снежна покривка до утре ще достигне до 15-20 сантиметра. Снеговалежите ще продължат, предстои вятъра да се усили на места, което допълнително ще усложни обстановката.
В 13 области на страната е обявен жълт код за потенциално опасно време. Кодът е в сила за 5 области на Южна България и за 8 области на Северна България.
В Благоевград, Смолян, Кърджали, Пловдив и Стара Загора дъждът ще премине в сняг, привечер ще се образува снежна покривка, която ще достигне 10-15 сантиметра, но снеговалежите ще продължат и с очакваното усилване на вятъра.
В областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Русе, Търговище, Разград и Силистра ще вали сняг и ще се образува снежна покривка, която според прогнозите ще достигне 10 сантиметра.