София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Жълт код за дъжд и гръмотевици в цяла България

Очакват се и градушки

8 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Жълт код за валежи и гръмотевични бури е обявен за цялата страна. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология към Българската академия на науките. През следващото денонощие ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност.

Ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици и временно усилване на вятъра. Има условия за локални интензивни извалявания, възможни са и градушки.

Около и след обяд в Западна и в Централна България валежите ще са значителни по количество. Възможни са градушки. Ще духа слаб, в Югоизточна България - умерен до силен вятър от юг. Максималните температури ще са между 21 и 26 градуса.

Над планините ще бъде облачно. Около и след обяд ще започнат валежи, придружени с гръмотевици. Ще духа до умерен югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 м ще е около 17 градуса, на 2000 м - около 10 градуса.

Над Черноморието ще бъде предимно облачно. Около и след обяд главно над южното крайбрежие ще започнат краткотрайни превалявания. Там ще духа и умерен до силен вятър от юг. Максималните температури ще са 22-26 градуса, температурата на морската вода е 20-22 градуса.

Във вторник на много места в страната ще има валежи, временно интензивни, придружени с гръмотевични бури и с усилване на вятъра. Максималните температури ще са предимно между 20 и 25 градуса.

В сряда ще преобладава слънчево време, само на отделни места след обяд все още е възможно съвсем слабо и за кратко да превали.