София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Жълт код за жега и гръмотевици в почти цяла България

Температурите ще продължат да се повишават

7 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

В 16 области е в сила жълт код за жега, а в 10 за – гръмотевични бури. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН).

Жълт код за горещо време е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Разград, Силистра, Добрич, Ямбол, Хасково и Пловдив. Там ще бъде горещо, максималните температури ще са около и над 35°.

Жълт код за гръмотевици има за областите София – град, София-област, Перник, Кюстендил, Пазарджик, Смолян, Кърджали.

Двата кода заедно са валидни за областите Ловеч, Габрово, Благоевград, Кърджали. В тези области се очаква да бъде горещо, максималните температури да са около и над 35°, а вечерта да има валежи и гръмотевици.

В следващите няколко дни горещото време ще продължи и се очаква температурите да се повишат още. В края на седмицата температурите леко ще се понижат, но ще останат над 30 градуса.