София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ЖЪЛТ КОД ЗА СИЛЕН ВЯТЪР В 18 ОБЛАСТИ В СТРАНАТА

ПРЕЗ НОЩТА ЩЕ ЗАПОЧНЕ УСИЛВАНЕ НА ВЯТЪРА

8 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Жълт код за силен вятър е обявен в 18 области в страната. В областите ще духа силен югозападен вятър със скорост между 15-20 м./сек, като са възможни и пулсации над 20м/сек, съобщават от Института по метеорология и хидрология към БАН.

Предупреждението е валидно за: София-град, София- област, Габровска, Великотърновска, Търговищка, Шуменска, Добричка, Варненска, Бургаска, Ямболска, Хасковска Монтанска, Ловешка, Врачанска, Габровска, Великотърновска, Шуменска, Добричка и Кърджалийска.
През нощта ще започне усилване на вятъра – той ще бъде умерен, а северно от планините и в Източна България временно ще се усили от югозапад. Минималните температури ще бъдат между 5 и 10 градуса. На места в Предбалкана температурите могат да достигнат до 15 градуса, а в София около 8 градуса.
От северозапад на югоизток през деня вятърът ще е умерен и временно ще се засилва. Поривите на вятъра ще преминат през бърз атмосферен процес, с който в почти цялата страна ще превали дъжд. Вечерта облачността от запад на изток ще се разкъса и ще намалее. Максималните температури ще са между 12 и 17 градуса, в София около 15 градуса, по крайбрежието на Дунав, където ще има сутрешни мъгли – с няколко градуса по-ниски.
Синоптици предупреждават хората да проверят дали не се оставили по терасите си предмети, които могат да бъдат причина за инциденти.
Над планините ще е предимно облачно. Ще превали дъжд, а над 2000 м - сняг. Ще духа силен, по високите части и бурен вятър - през нощта от югозапад, а през деня - от запад-северозапад. Максималната температура на височина 1200 м ще е около 9 градуса, на 2000 м - около 4 градуса.По Черноморието ще бъде с разкъсана облачност, която привечер ще се увеличи и уплътни и главно по южните райони ще превали дъжд. Максималните температури ще са между 14 и 18 градуса, вълнението на морето ще е 2 бала.