София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Жълт код за сняг и дъжд в 20 области

В София се очакват валежи от сняг

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Жълт код  за сняг и дъжд е обявен днес в 20 области на страната, съобщиха от НИМХ на БАН.

Предупреждение за снеговалеж е издадено в 10 области – Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, София област, София – град. Перник, Кюстендил. В по-голямата част от тези области ще има валежи от сняг и ще се образува снежна покривка с дебелина до около 10 см.

Жълт код, но за дъжд е в сила за 6 области – Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Хасково и Кърджали. В тези райони на страната ще има значителни валежи от дъжд, като количествата ще са между 20-30 л/кв.м.

Жълта е степента на опасност за валежи от дъжд и сняг и в Благоевград, Пазарджик, Пловдив и Смолян. В тези области ще има значителни валежи от дъжд, а в планините - от сняг. Очакваните количества на валежа са между 15 - 25 л/кв.м.

Ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще са между минус 3 и 2 градуса. Максималните ще са от 0 до 4 градуса в северозападните и до 8-12 градуса в югоизточните райони от страната.

През следващото денонощие времето ще се влоши. През нощта срещу понеделник валежите ще се усилят и в Родопската област и Югоизточна България количествата ще са значителни.

3 хиляди почистващи машини са в готовност за първия сняг. Осигурени са необходимите количества, сол, пясък, луга и препарати. На директорите на областните пътни управления е разпоредено да предприемат нужните действия за обработка на настилките, особено във високо планинските райони и в проходите, където има най-сериозни предпоставки за заледявания и риск за усложняване на пътната обстановка, съобщиха от АПИ.

Всички автомобили трябва да се движат с гуми, чиято минимална дълбочина на протектора е 4 мм, напомнят от КАТ. От началото на месеца пътна полиция започна акция “Зима”, а от днес е третият й етап. До края на месеца ще има засилени проверки по пътищата за това дали се спазва законът.