София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

"Жълти жилетки" и в Щутгарт

Протестират срещу забраната на старите дизелови автомобили

5 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

Неколкостотин души излязоха на демонстрация днес в германския град Щутгарт, за да протестират срещу забраната на старите дизелови автомобили, наложена в началото на януари от градските съдебни власти, предаде Франс прес. Повечето демонстранти бяха с жълти жилетки и носеха табели с надписи "За дизела" и "Шофьори на дизелови автомобили, защитете се".

"Това, което се случва с хората, е несправедливо. Десетки хиляди души са засегнати и не могат да си купят нов автомобил", заяви пред Франс прес един от организаторите на демонстрацията Василос Топалис.
"Искам правителството да се погрижи за нас и да отмени забраните за шофиране (на дизелови автомобили). Не е оправдано ние, гражданите, да бъдем жертва на това, което правят автомобилната индустрия и правителството", заяви Йоанис Сакарос, един от организаторите на демонстрацията.

На дизеловите автомобили със сертификат за отделяни вредни газове "Евро 4" или по-нисък им бе забранено да се движат по улиците на Щутгарт от 1 януари, а удълженият срок по изключение за жителите на града ще изтече в началото на април.

Под натиска на екологични организации, сезирали местните съдилища, и други градове в Германия като Берлин, Майнц, Хамбург и Бон вече бяха задължени от съдебната власт да ограничат присъствието на някои дизелови автомобили.

Организаторите призоваха демонстрантите да си сложат жълти жилетки, след като от няколко седмици в Германия се правят безрезултатни опити за германска версия на френското протестно движение. "Французите са модел, защото те се осмелиха да излязат на улиците, за да защитят правата си", изтъкна Василос Топалис.