София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

"Жълтите жилетки" блокираха Париж

Полицията ги гони със сълзотворен газ

5 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Полицията в Париж използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне протестиращи срещу високите цени на горивата. Сблъсъците избухнаха на „Шанз Елизе“ във френската столица.

Демонстрантите се опитаха да пробият кордона от полицаи, който блокираше достъпът им до емблематичния булевард. Полицията в Париж обвини за сблъсъците членове на „крайнодесни движения, които нарочно са предизвикали стълкновенията“

Няколко хиляди демонстранти, облечени в жълти светлоотразителни жилетки се събраха в центъра на френската столица в знак на протест срещу поскъпването на горивата във Франция. Организаторите на демонстрацията я определиха като „второ действие“ на протестната вълна, започнала преди седмица.

 

Айфеловата кула беше затворена за посетители в събота във връзка с предстоящата демонстрация на "Жълтите жилетки" в Париж, съобщават на нейната официална страница в Twitter.

От официалния сайт на Айфеловата кула се допълва, че причината тя да не работи са съображения за сигурност. Съобщава се, че ще бъдат възстановени парите на хората, които са закупили билети за посещения на 24 ноември.

Масовите протести срещу покачващите се цени на бензина и увеличаването на данъците започнаха през миналия уикенд. Участниците в демонстрациите наричат себе си "Жълти жилетки" - в съответствие с цвета на светоотразяващата екипировка, която шофьорите трябва да носят в опасни ситуации. Протестът беше планиран само за миналата събота, но вече е израз на гнева към Еманюел Макрон, който е наричан от демонстрантите „президентът на богатите”.

Президентът Еманюел Макрон призова за диалог. Очаква се той да направи публично изявление във вторник. Той е категоричен, че няма да отстъпи от вече приетите мерки – данъка върху горивата няма да бъде анулиран.