София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Жълтите жилетки отбелязаха победа

Мерките на Макрон за справяне с кризата се приеха от Парламента

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

След дебат, продължил повече от 13 часа в долната камара на френския парламент, в нощта на четвъртък срещу петък,  депутатите одобриха законопроекта на президента  Еманюел Макрон за приемане на мерки за овладяване на кризата с "жълтите жилетки".
 
В подкрепа на законопроекта гласуваха 153 депутати, 9 бяха против, 58 се въздържаха. Днес предстои проектът да бъде представен за обсъждане в Сената.
 
Президентът Макрон обяви решенията, които прие в отговор на протестите на "жълтите жилетки" на 10 декември. Тогава той обеща увеличение на минималната месечна заплата със 100 евро за 2019 г., извеждане на допълнителни необлагаеми бонуси на работещите французи в края на годината, отмяна на данъци за пенсионерите с по-ниска пенсия от 2000 евро и нов данък на автомобилното гориво.
 
Припомняме, че протестът на "жълтите жилетки" започна в средата на ноември. Първоначално той беше насочен срещу планирания скок на данъците върху горивата, от което правителството вече се отказа. 
 
Постепенно обаче демонстрантите представиха по-широк набор от искания. Те се обявиха също и срещу ръста на цените и увеличението на данъците.
 
Пет поредни  съботи хората излизаха по централните парижки улици, облечени с жълти жилетки на национални протести. Протестите бяха съпроводени с масови безредици, като се наложи многократно властите да се намесват с цел опазване на обществения ред. Стигна се и до множество арести на демонстранти, след сблъсъци с органите на реда.