София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Журналисти и моряци в Гърция обявиха стачка

"Това са антинародни мерки“, твърдят журналистите

7 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

Гърция остава без новини и без ферибот - журналистите на обществени и частни медии обявиха 24, а моряците - 48-часова стачка в знак на протест срещу новите мерки за икономия.
Заради стачките ще бъде труден достъпът до международното летище в Атина, предупреждават гръцките власти.
Стачката на медиите започна в 6 часа сутринта на 16 май и ще се проведе във връзка с предстоящите парламентарни гласуването на законопроект, изискан от гръцките кредитори. На 18 май парламентът ще разгледа законопроекта, който предвижда нови съкращения на пенсиите и заплатите от 2019 година и увеличаване на данъците, намаляване на социалните помощи и съкращения.
В изявление на журналистическите профсъюзи е посочено, че "това са антинародни мерки“, които ще окажат въздействие върху всички хора и най-вече върху представителите на медиите, тъй като ще предизвика масови съкращения, намаляване на основни и допълнителни пенсии, както и нови данъци за работниците и пенсионерите.