София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Журналисти не откриха следи за химическа атака в Дума

Служители на американска мрежа проведоха собствено разследване

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Журналисти от мрежата One America News посетиха сирийския град Дума и не откриха никакви признаци на химическа атака. Това се посочва в доклада, публикуван на уебсайта на канала в понеделник, предаде ТАСС.

Служител на  America News Network, който беше представен като Шарп Пиърсън, заяви, че той и други журналисти са посетили Дума, придружен от представители на правителството на Сирия. Били са на мястото, където се предполага, че е осъществена химическата атака и са говорили с местните жители. Журналистите са посетили и  болницата, където са настанени хората, изложени на отровни вещества.

Шарп заяви, че никой от разпитваните жители не е потвърдил версията за химическа атака. "Просто отидохме при случайни хора. Никой не се обърна към нас“, обясни журналистът. Той отбеляза, че в града те са интервюирали близо 40 души.

„Никой от онези, с които говорихме в града, не е чувал или не е видял нещо за химическата атака“, каза Шарп и подчерта, че става въпрос за хора, които са живели в Дума в продължение на няколко години. "Много от тях бяха много близо до мястото, където се твърдеше, че е извършена атаката, в деня, когато се предполага, че се е случило", допълни журналистът.

"Когато ги попитах какво е, по тяхно мнение, химическа атака, всички те ми казаха, че тя е изфабрикувана от бунтовниците, които държали в града по това време. Те казаха, че това е измислица, фалшива информация“, добави Шарп.   

Той отбелязва също така, че е изследвал района, в който се предполага, че е била химическата атака и не е видял никакви признаци за употребата на отровни вещества.

Журналистът отбеляза, че той и колегите му също са разговаряли със служител в местната болница. „Той е бил на смяна по време на атаката. Попитах го какво е видял тогава, а той отговори: "група непознати се втурнаха в стаята, викайки, че има химическа атака. Те водеха заедно с тях предполагаемо ранени и започнаха да ги поливат с вода от маркуча, лекарите се притесняваха, хванаха маркучите и започнаха да помагат“, разказва американецът.

Шарп също така отбеляза, че е говорил с главния лекар на болницата. Лекарят казал, че на този ден няма смъртни случаи от токсичните агенти и не са наблюдавани признаци за тяхното използване.

Информация за употребата на химическо оръжие в сирийския град Дума на 7 април бе разпространена от редица неправителствени организации, в това число и "Белите каски". Представители на Руския център за помирение на воюващите партии проведоха проучване в Дума на 9 април, но не намериха следи от използването на химическо оръжие там. В събота, 14 април, в Дамаск пристигнаха експерти от ОЗХО.

Шарп заяви, че също така е попитал хората за това какво мислят за сирийския президент Башар ал-Асад. "Когато разговарях с хора в тези градове, те специално отбелязаха, че обичат Башар Асад, смятат го за велик човек", обясни журналистът.