София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Журналисти от BIT на протест

Служителите настояват да получат неизплатените си заплати

5 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

Над 50 служители на телевизия BIT- бивши и настоящи, продължават да очакват възнагражденията си, които не са вземали от месец юли насам. Това провокира част от тях да излязат за пореден път пред вратите на медията,  за да потърсят справедливост.
 
Сред присъстващите  бяха и репортери, които въпреки че са напуснали и нямат неполучени вземания, бяха дошли, за да покажат солидарност с колегите си.
 
Последната среща на журналистите и ръководството е от месец август, като срокът на дадените тогава обещания отдавна е изтекъл, а контакт между служителите и работодателите с днешна дата няма. 
 
Освен,  че не получават заплатите си, дори хората с действащ трудов договор към телевизията, повече от месец нямат достъп до работното си, като картите им за вход са блокирани.
 
След като безуспешно са търсили десетки  пъти управителката на телевизията Симона Ангелова, потърпевшите са подали няколко сигнала  и към Инспекцията по труда. Сезирали са и други институции, сред които и омбудсмана, но до този момент адекватна реакция няма. 
 
Журналистите  пък продължават да се питат  кой и защо  решава да съсипе само за няколко месеца една успешна телевизия.
 
Малко след края на протеста се разбра, че протестиращите са били информирани, че започва хронологично изплащане на забавените им възнаграждения, но не е ясно дали сумите ще  им бъдат дадени накуп, както и кога ще се случи това. В разпространено до тях съобщение фигурира неопределения времеви ориентир "скоро". Ръководството проучвало и възможността да обявяването дружеството във фалит.