София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Журналисти ще протестират в името на свободата си

Протестът е планиран на 11-и октомври

6 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

Български журналисти излизат на протест, за да защитят правото си на свободно задаване на въпроси и свободата на словото.

Поводът за това е ултиматумът, поставен от вицепремиерът Валери Симеонов. В открито писмо до медиите, изпратено от пресслужбата на Министерски съвет той даде срок от 24 часа, в който да получи извинение от представители на четирите най-големи медии – Нова, БТВ, БНТ и БНР.

Протестът на журналистите е планиран за 11-и октомври между 9:00 и 10:00 часа, а мотото е „По-добре празни столове, отколкото празни въпроси"

Очаква се да присъстват журналисти от всички медии, не само от засегнатите. Протестът е обявен в социалните мрежи, където организаторите пишат:

"Не приемаме ултиматуми! Не на войната срещу медиите!
Не ни е страх, че столовете ни ще останат празни и няма да се поддадем на натиска да задаваме празни, удобни въпроси.

В навечерието на българското председателство на ЕС, медиите в страната получиха ултиматум. Той им бе изпратен Пресслужбата на Министерски съвет. Ултиматуми се връчват преди обявяване на война. В случая това се прави от най-високата инстанция, представляваща изпълнителната власт. Изпратеното по този начин не може да бъде приемано за лично мнение на Валери Симеонов, а е официална позиция на държавата, която открито застава срещу най-големите медии в страната. Подобен акт е без прецедент в българската история. В нито един период правителството не си е позволявало да дава ултиматуми на медиите в България.

Освен от изпълнителната, война срещу медиите очевидно се води и от законодателната власт. Доказателство е фактът, че не бе снето доверието от депутата Антон Тодоров и той продължава да бъде част от най-голямата парламентарна група, тази на управляващата партия ГЕРБ.

Уважаеми колеги журналисти,
Уважаеми граждани,

Елате да покажем, че в България има медии и журналисти, които не приемат да бъдат мачкани. Елате да защитим правото да задаваме въпроси и да изискваме отговори от онези, чиито заплати плащаме!

Носете си столове, които да подредим пред сградата на Министерски съвет - за да покажем, че не ни е страх, че столовете ни ще останат празни, а политиците са онези, които трябва да се страхуват от нас", пише в обръщението на организаторите във Фейсбук.