София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Журналистите от сайта „Топновини” остават без заплати

Неволите започват след смъртта на собственика

7 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Журналистите от сайта „Топновини” остават без заплати за месец юни. Неволите на работещите в онлайн медията започват след смъртта на собственика Николай Йонков, който почина на 20-и юни.

Заключена от 1-и юли остава редакцията на сайта в Шумен. Дейността на медията е преустановена без писмена заповед. Блокирани са акаунтите на репортерите, чрез които правят публикации на сайта. Подобна е и ситуацията в редакцията в Русе.

Промените важат за всички 15 поделения на сайта, намиращи се в същия брой градове на страната.

По-големите редакции са в Русе, Бургас и София, а в останалите места има кореспонденти.

Работещите в "Топновини" търсят съдействие в Инспекцията по труда, защото не е известно кой е новият управител на медията.

Не са ясни и наследниците на починалия Йонков, които подават разпорежданията си до журналистите чрез управляващия редактор Мустафа Мустафов.

Инспекцията по труда не може да окаже съдействие, защото няма приемане или отказ от наследството на Йонков, а срокът е 3 месеца. Наследниците не могат да бъдат задължени да вземат решение.

Станало ясно, че не са внасяни осигуровки на служителите от доста време. Така потърпевшите не могат да се регистрират в „Бюро по труда“.

Засега екипът на „Топновини” ще търси правата си колективно. Но междувременно хората нито могат да получат възнагражденията за изработеното през последните 2 месеца, нито да напуснат, нито да ползват болничен, нито да вземат бележка за детски надбавки или трудовите си книжки.

Адвокатът на наследниците, се е виждал веднъж с работещите, когато е отключил помещението, за да си вземат те лични вещи от редакцията. Отказал да съобщи кого представлява, но посъветвал журналистите да напуснат доброволно.