София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Кабинетът одобри проект за нов закон за концесиите

Законопроектът предвижда отменяне на действащите Закон за концесиите и Закон за публично-частно партньорство

8 годиниИкономика 2 Боряна Райчева

Правителството одобри проект на нов Закон за концесиите (ЗК), съобщиха от правителствената информационна служба. Той урежда основните принципи и правила, свързани с подготовката, провеждането и приключването на процедурите, изпълнението и контрола по концесионните договори, както и необходимите действия по планирането им.

С проекта на новия закон се въвеждат изискванията на евродиректива от 2014 година за възлагане на договори за концесия, при отчитане на спецификата на националното законодателство и на традиционните за него решения относно концесиите.
Законопроектът предвижда отменяне на действащите Закон за концесиите и Закон за публично-частно партньорство и изменя законите, съдържащи разпоредби, свързани с концесии.
Резултатите от прилагането на новия закон за концесиите се очаква да бъдат насочени основно към разширяване на възможностите за използване на концесията като форма на публично-частно партньорство за създаване на публични ресурси, блага и услуги при високо качество и ползи както за публичния и за частния сектор, така и за обществото като цяло. Целта е да се създаде възможност за използване на опита на частния сектор за постигането на ефикасност и иновации , както и развитие на инфраструктурата на услугите без финансово участие или с минимално финансово участие на държавата/общините. Основната цел на Закона е да бъдат постигнати дългосрочни ползи от концесията, тъй като икономическата изгода от нея се изразява не с преките моментни ползи (приходи), а и с косвените ползи и с ползите за обществото в дългосрочен план
Очаква се нарастване на конкуренцията на вътрешния пазар чрез създадените допълнителни възможности за насърчаване на частните инвестиции в строителството, поддържането и управлението на обекти на техническата и на социалната инфраструктура и в извършването на дейности от обществен интерес.