София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Кабинетът отпусна 10 млн. лв. на Софийския университет

В сряда СУ получава нова сграда

6 годиниОбразование 1 Боряна Райчева

Правителството отпусна 10 милиона лева на Софийския университет "Свети Климент Охридски" за поддръжка на сградите му.  Това стана ясно след среща между ръководството на Алма матер и министрите Красимир Вълчев и Владислав Горанов. Още в сряда СУ ще има нова сграда или поне такива са амбициите му.

Министър Вълчев обяви, че на срещата са обсъдени разходите за поддръжка на сградите на СУ и кабинетът щял да даде допълнителни пари на ВУЗ-а за поддръжката на сградите. Освен това са обсъдени още широк кръг проблеми на университета.

На срещата е договорено СУ да получи сградата на бул. "Черни връх", която се ползва от гимназията по облекло, а гимназията отива в ж.к. "Лозенец".

Преди време Софийският университет постави ултиматум, че ако не получи нова сграда за обучение на студентите си по медицина, ще започне  протести след 22 януари.

В края на 2017 Министерски съвет със свое решение отне сградата на бул. "Ал. Стамболийски" в София в полза на съда и прокуратурата и с мотив "отпаднала нужда". До този момент сградата бе на Университетска болница "Лозенец". Тя беше на СУ до ноември 2016 г., след което бе прехвърлена на лечебното заведение срещу обещанието болницата да я ремонтира и тя да бъде използвана за обучение на студентите по медицина.