София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Президентът похвали кабинета за европредседателството

Радев участва в среща на комисиите по европейски въпроси на парламентите на ЕС

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Президентът Румен Радев даде висока оценка на постиженията на България в рамките на нейния ротационен мандат като председател на Съвета на ЕС. Румен Радев отличи дейността на председателството ни за утвърждаването на европейската перспектива на Западните Балкани, както и в областта на кохезионната политика, сигурността и дигиталния дневен ред на ЕС. „Всяко ротационно председателство е важно за реализирането на напредък по дневния ред на ЕС и за формулирането на европейските политики“, заяви президентът в изказването си по време на Пленарната среща на Конференцията на комисиите по европейски въпроси на парламентите на ЕС.

„Правителството показа кураж като избра много трудна тема като Западните Балкани. Българското правителство показа характер, като пое тази много крехка тема. Но някой трябваше да започне”, каза Радев. Според него с връщането на темата за Западните Балкани българското правителство е показало постоянство.

Според него оценката на такава сложна дейност като Председателството изисква сложна система от критерии, като се започне от приоритетите и се приключи с постигнатите резултати.

А нашето правителство, по думите на Радев, е разработило точните приоритети.  „Ако не дадем  европейска перспектива на Западните Балкани, те рано или късно ще дадат балканска перспектива на Европа”, каза още той.

Българският държавен глава изтъкна, че активното участие на националните парламенти на държавите членки е жизненоважно за Европейския съюз. „Като най-представителни демократични органи, именно парламентите свързват европейските политики и националните общества“, каза Радев.

„Обстановката, в която се развива Европейският съюз днес, е динамична, противоречива и непредсказуема. По пътя ни напред има много общи предизвикателства и споделени рискове“, посочи още президентът и определи като основна задача през общността запазването на общите  ценности и надграждането на постиженията на Европейския съюз.