София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Кабинетът прие Закона за хората с увреждания

Документът влиза в парламента до края на седмицата

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Законопроектът на Закона за хората с увреждания получи одобрението на кабинета „Борисов 3“ и бе гласуван на днешното правителствено заседание във вида, в който е бил внесен. Това обяви социалният министър Бисер Петков след заседание на министрите. Документът ще влезе в Народното събрание до края на седмицата.

Социалният министър заяви, че лично ще уведоми протестиращите майки и омбудсмана Мая Манолова за правителственото решение.

След протести, скандали и отлагания, проектът вече е на финалната си права.

Вчера законът бе обсъден и на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Единствено КНСБ дадоха своята подкрепа, всички останали страни в Тристранката, както и работодателските организации, оспориха готвените промени.

От КТ „Подкрепа“ обявиха, че проектът е по-добър от всичко, което има в момента, но Законът за хората с увреждания ще придобие окончателния си вид след като мине през парламентарните комисии и пленарна зала.

Вицепремиерът Валери Симеонов определи законопроектът като „закон, заченат в грях“.

Законопроектът предвижда да се запази защитата от уволнение на хората с увреждания. В него са залегнали и две национални програми – за подкрепа на работодателите и за достъпна среда и мобилност. Запазват се квотите за хора с увреждания, но работодателите, които не са взели на работа необходимият брой инвалиди няма да бъдат санкционирани. Ако характерът на дейността не позволява да бъде извършвана от човек с увреждания, бизнесът е освободен от задължението да наеме такъв човек на работа.