София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Кабинетът призова Ралица Агайн да подаде оставка

Намерени са сериозни пропуски в работата на зам.-шефката на КФН

6 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Кабинетът иска оставката на зам.-председателя на Комисията по финансов надзор (КФН) Ралица Агайн. Около това решение са се обединили всички министри, съобщи днес, след среща с премиера Бойко Борисов финансовият министър Владислав Горанов. Двамата, заедно с представители на КФН и на службите обсъдиха ситуацията с фалита на кипърската застрахователна компания „Олимпик“.

"Още през месец май беше ясно, че лицензът на кипърската компания е отнет и до тук свършва приносът на Комисията за финансов надзор, издавайки забрана за сключване на нови полици. Липсва обаче информация към Министерството на финансите, към правителството и към КФН за последствията от отнемането на лиценза в Кипър. От няколко месеца текат съдебни процедури. А се оказва, че в деня, в който финансовото министерство в Кипър обявява искане за несъстоятелност на дружеството, българската Комисия за финансов надзор не знае нито правилата, нито процедурите, нито начина, по който засегнатите български граждани трябва да реагират", каза Горанов.

Той поясни, че заради всичко това кабинетът е намерил сериозни пропуски в работата на Ралица Агайн, която е ръководителят на управлението "Застрахователен надзор" в Комисията.

Позицията на правителството е, че Агайн трябва доброволно да подаде оставка, тъй като КФН е независим орган и кабинетът няма механизъм да я освободи, а законът не дава такива правомощия и на парламента.

Горанов обясни, че още днес външният министър Екатерина Захариева ще се срещне с кипърския посланик, за да поиска съдействие от официалните кипърски власти.

Трябва да бъде уточнено какъв е статусът на компанията в Кипър в момента и дали дружеството се прекратява поради несъстоятелност или на друго основание.

"Ако се прекратява поради несъстоятелност, българските граждани, които са кредитори, ще имат право да получат обезщетение от кипърския фонд за обезпечаване. Ако дружеството се прекратява на друго основание, българските граждани, които имат вземания, ще трябва да се удовлетворят от масата на състоятелността – така, както са процедурите при общата несъстоятелност в ЕС", каза още Горанов.

Българското правителство обмисля да наеме адвокат, който да защитава правата на всички потърпевши от „Олимпик“.

Освен това кабинетът ще инициира законодателни промени и ще настоява пред Европейската комисия за промени в съответната директива, която в момента е отворена за нови предложения.