София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Как да надвием минусовите температури?

Съвети за студено време

7 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Затоплянето на тялото трябва да става постепенно, а организмът се обезводнява много повече в студено време. Ако в усложнените зимни условия се налага да се придвижваме пеша, трябва да се подготвим с топли дрехи – най-малко три слоя. Това съветва д-р Никола Николов от БЧК. Първият слой попива потта, втората дреха предпазва от ниските температури, а връхната дреха пази от силния вятър.

Обувките трябва да бъдат преди всико удобни и по възможност по-високи. Трябва да имаме в себе си течности за пиене. Д-р Николов предупреждава, че ако се изморим, не трябва да сядаме да си починем, тък като се излагаме на риск от т.нар. „бяла смърт“.

В случай на измръзване, затоплянето на тялото трябва да става постепенно. Тялото трябва да се обтрива със суха дреха, докато дойде лекар, съветва д-р Николов и добавя, че обтриването на откритите части от тялото със сняг е мит. Не бива да се употребява алкохол и да се пушат цигари.