София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Как и защо се закрива училище в България?

Ден след 144-годишнина от смъртта на Левкси общински съветници искат да затворят училище с неговото име

7 годиниОбразование 89 Боряна Райчева

В предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“ директорката на основно училище „Васил Левски“ в Плевен Таня Тонева коментира предложението на Общинския съвет да закрие училището, което има 160- годишна история. 

Ден след 144-ата годишнина от обесването на Васил Левски общинските съветници в Плевен внасят повторно предложение за закриване на училището, носещо името на Апостола. 

До предложението  на общинарите  за закриване се е стигнало, след като е установено, че училището има редица проблеми. Като най-голем проблем се изтъкват натрупаните  дългове през годините в размер на приблизително  50 000 лева. 

По думите на директорката срив в системата на училището има не само заради финансовите задължения на институцията, но и заради настаняването на ромска фондация в училището.

Въпреки нередностите, които Тонева е заварила, през последните 3 години се е увеличил броят на учениците, но все пак той остава прекалено малък в сравнение с другите училища в региона. Основно училище „Васил Левски“ има  едва 115 обучаеми.

Най-вероятно закриването на училището, което е основано от съратник на Левски , се прави със скрита умисъл. По думите на директорката сградата има изключително добра локация- разположена е в центъра на Плевен и има превъзходна база.

Първото предложение училището да затвори врати е дадено през декември миналата година. Очаква се идният петък в Общинския съвет да бъде внесено повторното предложение за преустановяване на училищните дейности в основно училище „Васил Левски“.