София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Как се провали планът на Русия да убие премиера на Черна гора Мило Джуканович

„Телеграф“ разкрива подробности за опита за преврат

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Русия е смятала да убие черногорския премиер Мило Джуканович малко преди парламентарните избори миналата година в опит да попречи на малката бивша югославска република да се присъедини към НАТО, пише британският вестник „Телеграф“, позовавайки се на източници от британското правителство.

Изборите през октомври се превърнаха в своеобразен референдум за членството на Черна гора в НАТО, на което се противопоставяха финансирани от Москва и от многобройната руска колония в страната партии. Русия нарече желанието на Черна гора да се присъедини към Алианса безотговорно.

Въпреки това Джуканович  спечели изборите, а впоследствие парламентът ратифицира договора и Черна гора стана 29-ия член на НАТО.

За убийството на Джуканович в Сърбия са пристигнали двама агенти на ГРУ – руското военно разузнаване. Едуард Широков и Владимир Попов организирали мрежа от сръбски националисти и планирали да подпомогнат проруската опозиция в Черна гора да атакува парламента в деня на изборите.

Планът за убийството на Джуканович се проваля, след като властите залавят 45-годишния Мирко Велимирович, натоварен с пряката задача да убие премиера.

Велимирович призна, че е получил пари и оръжие, за да изпълни мисията, но в последния момент решил да информира полицията и така кървавият сценарий бил избегнат, пише „Телеграф“.