София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Как се спука балонът на премиера за намаляване контрабандата на цигари

Докъде стига чадърът за нелегалните фабрики и защо всички мълчат за тях?

6 годиниКрими 1 Боряна Райчева

4 нелегални фабрики за производство на цигари бяха открити у нас. След това беше открита още една в Карнобат. Тези нелегални фабрики са бълвали огромно количество цигари и са се генерилали огроми суми пари – в случая се говори за около половин милиард лева. По случая е заведено дело.

„Тази история около цигарите е критерий , поставен от много сериозни западни източници. За това дали се борим с корупция има пряко отношение в Шенген, респективно в Банковия съюз и от там в Еврозона. На това дело за фабриките се гледа като на нещо много важно, защото става дума за крупна мафия, разкрита от западни специални служби“, това каза за предаването „ЕвроДикоф“ на телевизия Евроком Александър Томов и подчерта, че на това дело се гледа много сериозно, защото това е една международна мафия.

Той призова прокурорите да не потулват случая, а да разкрият кой е бил чадърът над тази дейност. „Няма как местните власти, а може би националните да не са знаели за тази история. Много хора са участвали в тази верига. Тук има и митници....“, коментира Томов.

По думите му имиджът на България е застрашен, защото страната ни е представена като източник на нелегално производство на цигари в особено големи размери.

Според него този случай ще се проследи внимателно от европейски правителства и този път няма да може да се окаже натиск на национално ниво върху прокуратурата да си затвори очите и да прикрие някои детайли.  

„Оставката на министър Радев мисля, че не е свързана толкова със случая в Своге, колкото с този случай“, подчерта Александър Томов.

Той отбеляза, че ако не иска премиерът Борисов отговорността за нелегалната контрабанда да падне върху него, той трябва да излезе със становище по случая и да уволни един куп хора, които са забъркани със случая или косвено са проспали случая.  

http://eurocom.bg/shows/video/evrodikof/7915