София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Как ще ни засегнат новите правила за лични данни ?

Опасения за солени глоби

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Bлизат в сила нови правила за защита на личните данни по нов европейски регламент. Той ще дава права на всички нас да знаем кой каква информация събира. Новият регламент засяга всички аспекти - фирми в сектор „Услуги”, хотели, ресторанти, таксита, онлайн търговци, социални мрежи и други. От бизнеса предупредиха, че може да се стигне до фалити заради солените глоби.

"Регламентът е правене на бизнес, за да се създаде доверие. Ние и досега имаме добро законодателство относно личните данни. Промениха се доста технологиите, което доведе до промяна на регламента. За България това не е революция, ние сме много близо до това как да го прилагаме", обясни в „Здравей, България” Цанко Цолов, член на Комисията за защита на личните данни.

Ситуацията коментира и експерт по областта на достъпа до информация и прозрачността Александър Кашънов, като по негови думи се предлалага една разпоредба, според която никаква тайна не може да бъде противопоставена на проверките, които ще се извършват от надзорния орган. Притеснението според него идва от това, че не могат да се преглеждат адвокатски книжа, понеже се извършва контрол за защита на личните данни.

„Когато има конкретен сигнал за нарушение, има кой да разследва и да установи дали има такова. За нас по-важно е дали е спазена процедурата и дали тя е в съответствие с регламента. Никой от нас не иска да навлиза в адвокатската тайна”, поясни той.