София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Как ще опазят страната ни от чумата по свинете?

Порожанов е в Силистра и Добрич

6 годиниАгро 2 Боряна Райчева

Днес министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов е на посещение в Силистра и Добрич, където участва в създаването на областни координационни щабове във връзка с предприемане на мерки за недопускане и ограничаване на заболяването африканска чума по свинете.

Началото на заседанието на областния координационен щаб в Силистра е насрочено за 10:00 ч, а в Добрич – в 15:00 ч.

За предпазването от заразата от чума по свинете в Румъния у нас се изграждат 133 км гранична ограда, която да спира дивите свине да преминават от Румъния в България.

От земеделското министерство съобщават, че изграждането на оградата вече е започнало край Силистра и ще стигне до най-северната точка на България – Дуранкулак. От ведомството обаче не уточняват кой ще изгражда оградата и колко ще струва тя.

Друга мярка срещу чумата по свинете е намаляването на популацията на дивата свиня.

От Съюза на ловците и риболовците изчисляват, че близо 2 млрд. лв. могат да се окажат щетите от навлизане на заразата у нас.

Африканската чума не е опасна за хората, но ние можем да сме преносители на болестта.