София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Как в Австралия се борят с бурките

Сенаторка отиде на работа забулена

6 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Австралийската крайнодясна сенаторка Полин Хенсън си навлече критики от правителството и мюсюлманската общност, като се появи с бурка в парламента като част от кампания за забрана на покриващото цялото тяло облекло, носено от мюсюлманките в няколко държави.

Тя поседя двайсетина минути, облечена с черната бурка, след което я свали и призова подобни дрехи да бъдат забранени по съображения, свързани с националната сигурност.

"Ако човек, който носи качулка или каска, влезе в банка или друга сграда, или дори на партера на съда, той трябва да бъде отстранен. Защо същото да не важи за някой, който покрива лицето си и не може да бъде разпознат?", заяви тя в Сената. Генералният прокурор Джордж Брандис каза, че правителството няма да забрани бурките, и укори Хенсън, определяйки постъпката й като "ефектен номер", който обижда мюсюлманското малцинство в Австралия.

Изказването му беше аплодирано от сенаторите. Хенсън се прочу през 1990-те години с твърдата си съпротива срещу имиграцията от Азия и търсещите убежище хора.