София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Какъв въздух дишаме?

Едни от най-големите градове в страната са силно замърсени

6 годиниЗдраве 3 Боряна Райчева

Задръствания, отопление на твърдо гориво и химическите заводи са малка част от причинителите на замърсен въздух в страната. Три квартала на София-Павлово, Хиподрума и Надежда са сред най-замърсените в столицата.

„Разработихме система за коригиране на трафика. Инвестираме в метрото и градския транспорт. Надявам се повече хора да се грижат за опазването на въздуха чист и да намерят алтернативен начин за придвижване. Изграждаме хубави веоалей, които могат да се ползват свободно“, коментира кметът на София, Йорданка Фандъкова.

Статистика показва, че в едни от най-големите градове в страната са със силно замърсен въздух. Един от тях е Горна Оряховица, който от началото на година е превишил около 60 пъти допустимата норма. Този замърсен въздух влияе отрицателно върху здравето на хората. Най-засегнати се оказват дихателната система, сърдечно-съдовата система и централната нервна система.

Замърсеният въздух има едни ефекти върху централната нервна система на децата и съвсем различни ефекти върху възрастните.

„Централната нервна система при децата е в незавършен процес на развитие и ефектите от мръсния въздух се изразяват върху когнитивните функции и вербални възможности“, съобщи Д-р Таня Стоева, педиатър-пулмолог в детски кабинет "Южен парк".

 Най-уязвими от вредите на мръсния въздух са децата, възрастните хора и бремените жени. Неговият най-малък ефект е дразнене на гърлото, а най-големият води до смъртни случаи. В световен мащаб жертвите на мръсен въздух са 7 милиона, а България се нарежда сред първите места в световен мащаб.