София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Каква е била ролята на Десислава Радева в Полша?

Нов скандал около съпругата на президента

5 годиниПолитика 12 Боряна Райчева

В снощното издание на "Шоуто на Слави" водещият показа документ, според който съпругата на президента - Десилава Радева  е била  записана като заместник-шеф на българската делегация за Конференцията на ООН за климата в полския град Катовице. 
 
Шоуменът подчерта изрично, че става въпрос за първоначалния вариант на делегацията. Документът в този му вид обаче е изпратен до Министерството на външните работи и до полската страна като домакин,  заяви Трифонов.  
Водещият изтъкна, че половинката на държавният глава не е  експерт по екология, за да има правото да пътува на държавна издръжка на Конференцията в ООН.
 
Трифонов изтъкна, че според  българското законодателство и протокол няма позиция като "първа дама" и съпругата на държавния глава  и Радева няма право на кабинет и бюджет, но често придружава президента на държавни разноски.  
 
Според него по този начин президентът на практика води половинката  си на екскурзия  с парите на българския данъкоплатец.
 
Специално за телевизия "Евроком" от пресцентъра на държавния глава заявиха, че  Радева не е била вписвана като заместник-ръководител на българската делегация или като експерт по екология. 
 
От президентската пресслужба поясниха още, че  съпругата на Радев изобщо не е участвала в конференцията в Катовице. Тя имала съвсем различна програма,  била в Краков,  където е посетила  болница в града. Написаното в документа от беше обяснено като техническа грешка, за която о президентската администрация сигнализирали сами.
 
Към този момент все още няма официална позиция от страна на Министерството на външните работи, като според неофициална информация ведомството не е получавало показния от Трифонов документ.