София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Каква е ролята на спедицията в търговските отношения?

Организирането на международни превози е една от основните дейности на спедиторите

5 годиниИкономика 3 Боряна Райчева

Много хора са чували за спедицията като дейност, подпомагаща търговските отношения между отделните компании, но едва ли са наясно какво точно означава. Ако сте любопитни да научите каква е спецификата на спедиторите, то днес ще Ви разкажем именно за тях. Фирмите, които предлагат спедиторски услуги са свързани с цялостното организиране на транспортната дейност на пратки и стоки, координиране, митническо оформление, осигуряването на временни логистични складове. Една от основните и главни дейности е свързана с организирането на международни превози. Транспортът може да се осъществи по суша, въздух и вода, в зависимост от пункта на товарене, тонажа на пратката и крайната дестинация.

Както сами се досещате превозните средства за осъществяването на спедиция са различни и от това зависи и цената на услугата. Най-евтин е морския транспорт. Но не винаги той е приложим, ако страните, за които е доставката нямат излаз на море. Освен това този тип превоз е свързан и с по-дълги срокове за доставки, тъй като климатичните условия и разтоварните пристанища, през които преминава товарният кораб могат да възпрепятстват спазването на сроковете. Въпреки по-високата цена на спедиторската услуга е предпочитан сухопътният транспорт. Срокът, за който товарът стига до крайната точка е кратък, а в повечето случаи времевият фактор е от много голямо значение при международните търговски отношения.

Наемането на спедиция изисква спазване на регламента за транспортирането на товари в международното пространство. Всеки търговец трябва да информира своя спедитор за спецификата на товара. Това има съществена роля за намирането на подходящото превозно средство. Така например, ако се транспортират хранителни продукти, изискващи определена температура за съхранение, то е ясно, че спедиторът ще търси хладилен камион, с който да се извърши бърза и качествена доставка. Обикновено се губи много време, за да се организират правилните превози. Тъй като всеки товар е строго специфичен сам по себе си то е напълно логично да се използват спедиторски услуги, които да отговорят на нуждите на бизнеса за качествено и експресно обслужване, адекватна и конкурентна цена, мрежа от контакти, които да подпомогнат целия процес, включващ същинското организиране на транспорта, митническо агентиране.

А отговорността на спедиторската фирма е особено голяма, тъй като доверието на търговците следва да бъде напълно оправдано. Грешките тук са недопустими, тъй като претърпените загуби за всички страни ще бъдат в особено големи размери. Затова, освен вече описаните дейности, които предлагат спедиторските фирми, към тях ще добавим и застраховането на товара, което е вид превенция срещу бедствия, аварии и пътни произшествия, които могат да увредят или нанесат тотално погиване на пратката.

https://unisped.bg/bg