София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

КАКВИ СА ШАНСОВЕТЕ САМОЛЕТ ДА КАТАСТРОФИРА

СИГУРЕН ЛИ Е ВЪЗДУШНИЯТ ТРАНСПОРТ?

9 годиниТехнологии 17 Боряна Райчева

Трагичният инцидент с Germanwings преди няколко дни породи много дебати и страх в хората, че въздушният транспорт не е толкова безопасен.

Радослава Добрева и Тодор Тодоров, от екипа на онлайн магазин за пътувания, правят опит да внесат малко повече ясното по проблема, като представят едно проучване, позовавайки се на доклади на Международната асоциация за въздушен транспорт и вътрешнофирмена информация.

 Какви са шансовете самолет да катастрофира?

Според експертите шансът човек да загине в самолетна катастрофа са около 1:14 млн. Казано по друг начин, седем пъти по-вероятно е човек да почине, падайки от леглото, и 300 пъти по-вероятно е това да се случи на работното място.

По данни на Службата по архиви на самолетните катастрофи (Bureau of Aircraft Accidents Archives (B3A)), събираща данни за самолетните инциденти в световен мащаб, броят на катастрофите намалява значително почти всяка година от 1943 година насам.

Графиката, която виждате, показва, че всъщност 2014 г. е приключила с по-малко инциденти от 2013 г.

Случаят с Germanwings е третата най-голяма катастрофа на европейска авиокомпания след тази на Spanair през 2008 г. и тази на Air France над Атлантика през 2009 г. Въпреки тези инциденти, статистиката сочи, че Европа е едно от най-безопасните места за летене.

А каква е причината за страха ни от летенето?

В проучването се посочва, че наскоро Европейската комисия е публикувала доклад, според който през 2014 г. общият брой на загиналите по пътищата в рамките на ЕС е 25 700 души. Въпреки това, не изпитваме страх, когато се качваме в автомобилите си всеки ден. Страхуваме се да летим, независимо, че въздушният транспорт е доказано най-безопасният начин за бързо придвижване днес. А каква е причината?

Според подготвилите проучването, отговорът не е в липсата на безопасност. Отговорът е в естественото чувство на безпомощност и липса на контрол над ситуацията, които изпитваме на 10 000 м височина.