София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Какво да ядем, за да не се разболяваме

Проф. Донка Байкова за хранителния режим през зимата

6 годиниЗдраве 2 Боряна Райчева

През зимния сезон, когато температурните амплитуди са големи, имунната ни защита често е подложена на риск. Това каза в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“ проф. д-р Донка Байкова.

„Зимният период не е подходящ за ограничаване на храненето. Същевременно приемане на свръхколичества храна води до изключване на имунната защита“, коментира д-р Байкова.

Професорката препоръча засилена консумация на плодове и зеленчуци, които помагат на имунната система през зимния сезон.

Тя добави, че приемът на витамини А, Е, С и Д също са от полза на защитните механизми на човешкия организъм, а от минералите особено полезни са селен и цинк.

Освен зеленчуци и плодове, консумацията на млечни и продукти също е много полезна по това време на годината, каза още д-р Байкова.

При вирусна инфекция специалистите препоръчват да се избягват пържени, мазни и трудно смилаеми храни.

Особено вредни са храните с т.нар. Е-та, тъй като особено през зимния период организмът няма способности да преработва тези вещества, коментира професор Байкова.