София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Какво очаква Турция от срещата във Варна?

„ЕС е лицемерн към исканята на Анкара“

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Турция очаква раздвижване в отношенията с Европейския съюз след срещата на 26 март във Варна с лидери на ЕС, съобщи говорителят на турското външно министерство Хами Аксой.

Той заяви, че "ЕС трябва да прояви по-конструктивен подход в теста за доверие", като подчерта също, че Анкара очаква от съюза да изпълни задълженията си към турската страна.

Конкретните очаквания на Турция са обсъждания на тема актуализация на митнически съюз, либерализация на визовите пътувания на турските граждани в европейските държави и по-бързо придвижване на финансовата помощ за сирийските бежанци.

Най-важната заявка на турската страна е преодоляване на "запушването" в преговорите с ЕС поради политически и изкуствени пречки, добави говорителят на турското външно министерство.

Турският говорител е на мнение, че Ес се отнася лицемерно към Анкара и исканията им. Той визира случая със Салех Муслим. Турция искаше той да й бъде предаден в качеството му на отговорен функционер на Партия на демократичния съюз/Кюрдска работническа партия, но Чехия отказа, припомня БТА.

"Турция продължава отблизо да следи действията на Салех Муслим. Настояваме ЕС да остави лицемерното поведение и да изпълни нашите искания", каза Аксой.