София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Какво работи в момента Лиляна Павлова?

Премиерът отговаря в парламента: Отговаря за Китай

5 годиниПолитика 96 Боряна Райчева

Какво работи след края на българското европредседателство Лиляна Павлова? Този въпрос зададе депутатът от БСП Антон Кутев, а премиерът Бойко Борисов пристигна в парламента, за да отговори на запитването на Кутев.

Задълженията на Лиляна Павлова не приключват с официалното закриване на Българското председателство. По време на Българското председателство на Съвета на ЕС България се доказа като достоен, стабилен и отговорен партньор в общността. Успяхме да балансираме сериозни и трудни дебати. Професионалните задачи на Павлова не приключва с приключването на европредседателството, а с края на работното трио. Павлова осъществява и контрола върху координацията на цялостната политика на България по изпълнение на задълженията, произтичащи от членството на България в ЕС. Допълнително на Павлова е възложено да ръководи седмата среща на страните от Европа и Китай. След приключване на ангажиментите по триопрограмата ще бъдат предприети необходимите действия по закриване на министерството и съответните ликвидационни действия“, заяви Борисов.

Антон Кутев обаче отговори, че от отговора на Бойко Борисов не става ясно какво конкретно работи Лиляна Павлова. Депутът от БСП заяви, че в момента Австрия води европредседателството, но нямат министър, а ние имаме.

Кутев попита: Да помолим Австрия да поеме разходите? Той посочи, че разходите по Министерството за българското председателство на Съвета на ЕС, които са около 200 хил. лева, могат да се насочат към майките на деца с увреждания.