София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

КАКВО ПРЕДСТОИ ПРЕД ТВ7?

ТЕЛЕВИЗИЯТА ДЪЛЖИ 2,5 МЛН.ЛВ НА КТБ

9 годиниИкономика 15 Боряна Райчева

Законовата процедура ще се приложи към ТВ7. Това заяви Радослав Миленков – председател на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в студиото на предаването „Здравей, България“ по Нова тв. Парите, които телевизията дължи са под 5 млн. лева. Това е ориентировъчна сума, аз нямам право да кажа точната сума.
Искам да уточня, че не става дума за цялата техника на телевизията, а за част от нея, която ще бъде конфискувана. Фонда за гарантиране на влоговете е обезпечен кредитор по отношение само на част от техниката, обясни той.
Собственикът на ТВ7 е получила съществено финансиране от страна на една от фирмите около КТБ в размер на около 290 млн. лв. Не е ясен обаче собственикът на „Крал медия“, тя е офшорка в Кипър, уточни още той.
Ако калкулираме индиректния ефект на финансиране в ТВ7, сумата не е само 2,5 млн. евро, а много повече. Ние ще търсим и тези пари, разбира се.
Ако прочетете плана на БНБ за това какво са констатирали 3-те одиторски фирми, ще разберете, че кредитният портфейл на КТБ към 30.09 е бил обезпечен на 13 на сто. Всичко друго е необезпечено. Както знаете, подходът към един обезпечен кредит и един необезпечен кредит е качествено различен. Синдиците на банката в момента са се насочили към фирми, които имат някакво финансово обезпечение.
До края на месеца очакваме да приключим процеса. Изискваме доказана история на възстановяване на средствата, допълни той. Практиката показва, че ползите са големи. Подобни случай е имало е други страни. Ще се установи точно какви потоци от средства са преминали през сметките на телевизията. Тази фирма ще работи по казуса между 3 и 5 години, това е ефективният срок за разследването, обясни той.
129 кредитополучатели са получили покана за предсрочна изискуемост по времето на специалния надзор на банката. Срещу 41 пък са предприети предявявания за вземания, започнати са заповедни производства срещу други 5-ма длъжници. Започнали са изпълнителни производства срещу 7 кредитополучатели, ТВ7 обаче не е сред тях, защото е част от новата статистика, подчерта той.
Данните са банкова и търговска тайна, няма как да бъде злоупотребено с тях. Вие знаете за ТВ7 по простата причина, че това е телевизия с камери. Тя е сметнала за редно да го покаже на публиката, допълни той.
Телевизията е имала време от 20. 06 да намери начин да си погаси задълженията. Бяха провеждани множество срещи. Няма встъпителна вноска за дължимата сума, те не са внасяли парите. От февруари месец те са предупредени за предстоящата процедура.
Официално нямам информация за руски инвеститор, който иска да купи ТВ7, коментира нашумелите твърдения относно въпроса Миленков. Те твърдят, че има такъв човек. Но при синдиците поне няма подобна информация.
Самата ТВ7 е поискала обявяване на несъстоятелност през месец юли миналата година с аргумента, че е свръх задлъжняла и нетрудоспособна. Тоест ние не говорим за едно проспериращо предприятие, заяви в заключение той.