София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

КАКВО ПРЕДСТОИ ВЪВ ВКС?

ЗАЩО ДЕЛАТА НА ЦВЕТАНОВ И ЦАЦАРОВ СЕ БАВЯТ?

9 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

Още от самото начало мандатът ми започна с тежки решения, целящи да изграждането на един нов облик на съдебната система. Това заяви председателят на ВКС Лозан Панов в студиото на предаването „Тази сутрин“ по БТВ.

Панов коментира и забавянето на присъдата на Цветан Цветанов. Имаме произнасяне на първа и втора инстанция в съда в София, каза той. Сега следва произнасяне на присъда от страна на Висшия конституционен съд. Нормално е едно забавяне в рамките на 10-15 дни. Нека съдът да си свърши спокойно работата. Всички възможни варианти чух относно развръзката за присъдата на Цветанов, така че все някой ще познае, пошегува се той. Но нека съдът има време и спокойствие. До момента не са ме сезирали за нарушения или натиск. Разбира се, че ще има хора, които ще кажат браво и хора, които ще кажат анатема, добави Панов.

В наказателна колегия, както и в гражданска има известни забавяния. Разбира се, че делото и на Златанов е обект на сезиране. И тук има известно забавяне.

Конституционните промени са нещо важно и значимо, но важна е и дейността на ВКС. Тези забавяния на знакови дела са поради натовареността на съдиите, подчерта Панов.

Няколко дела бяха разсекретени пред журналистите. Чрез този акт лека-полека се опитваме да върнем доверието на хората в съда, припомни събитията от преди няколко дни председателят на ВКС.

Лозан Панов коментира и предстоящите конституционни промени. Той каза, че те са нещо важно, което обаче не може да се осъществи без 3-те власти – наказателна, изпълнителна и съдебна. За мен темпът на реформите сякаш е забавен, продължи коментара си председателят на ВКС. Проблемът е, че предстоят местни избори. Опасявам се, че тези промени ще бъдат използвани с политическа цел, което ще опорочи прозрачността на съдебната система у нас.

За мен по-важното е тези промени да стигнат до всички в общността. Конституционните реформи сами по себе си засягат ВСС. Разбирам съдебната реформа като нещо много по-голямо. Това, което ми дава надежда, че реформата ще се осъществи, са усилията на младите хора в съда.

Познавам Сотир Цацаров от дейността му като съдия, каза още Панов. Ние сме стол до стол в съда, така че е нормално да комуникираме като колеги.

Преди около 1 седмица внесох предложение за наказание на съдия Янева и съдия Желявска. Това са лоши модели, които не трябва да се произвеждат. Ако искаме реформи, трябва да покажем и гнилите ябълки, заяви в заключение той.