София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Какво се случи на срещата във Варна?

Преговорите между Турция и ЕС ще продължат

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Водихме конструктивна дискусия в тази среща. Очакванията бяха да няма толкова конструктивна позиция, но съм благодарен и на тримата, че говорихме около това, което ни обединява, заяви премиерът Борисов при откриването на пресконференцията след срещата Европейски съюз - Турция.

На срещата във Варна между Доналд Туск, Жан-Клод Юнкер, Бойко Борисов и Реджеп Ердоган са били поставени всички въпроси, които касаят България и Европа.

„И на двустранните срещи поставихме всички теми, като се започне от тракийските бежанци и изселници. Има доста претенции и от турската страна, но разговорите ще продължат и в съвместни комисии и други срещи и се е надявам да има решения“, каза Борисов.

Председателят на ЕС Доналд Туск също акцентира колко важна е била днешната среща. Той благодари на Турция, че е приютила 3 милиона бежанци и се грижи за тях.

„По темата с бежанците ЕС и Турция остават близки партньори. Даваме висока оценка за изключителната работа на Турция по отношение на миграцията и за това, че са дали приют на толкова много бежанци през последните години. Полагат допълнителни усилия за техния живот”, заяви той.

„Разбираме, че Турция пострада много от опита за преврат и последвалите събития. Искаме да окуражим страната да работи със Съвета на Европа и да не бъдат уронвани човешките права. ЕС също така остава готов да помогне в това отношение”, допълни Доналд Туск.

Доналд Туск отчете добри отношения между Турция и ЕС. Това е важен процес в процеса на присъединяване, изтъкна Туск. Въпреки това ЕС имала някои притеснения от действията на Турция. ЕС изразил притесненията си от действията на Турция в Африн. Доналд Туск изтъкна, че в някои области има трудности в диалога с Ердоган, но в други имало близко сътрудничество.

Турският президент Реджеп Ердоган поздрави с най-сърдечни чувства и заяви, че за него е удоволствие да бъде на тази среща. Преди официалната част, той е имал среща на четири очи с премиера Борисов, която по думите му е била много ползотворна. "Надявам се периодът на лоши отношения между Турция и ЕС да е останал в миналото".

Той все още иска положителна стъпка за страната си към членство в ЕС, защото Турция изпълнява своите ангажименти в борбата с тероризма и бежанците.

“Около 3 милиона са бежанците от Сирия, а с тези от Ирак стават 4 милиона. Затова Турция очаква 3 милиарда евро от ЕС за бежанците. Ще бъдем много улеснени ако получим тази помощ“, сподели турският държавен глава.

Ердоган поиска бърза либерализация на визовия режим за турските граждани. Страната му очаква и бързи решения за митническите въпроси. Двустранните спогодби спъвали отношенията между ЕС и Турция.

Иначе южната ни съседка била мишена за много терористични организации,по думите на Ердоган. Страната му обаче се борела с терористите и осигурявала сигурността не само в собствената си страна, но и в ЕС. Затова Реджеп Ердоган не иска критики в тази посока. Турция е демократична страна, каза той.

Днес направихме първата стъпка към подобряване на диалога, изтъкна Реджеп Ердоган и призова ЕС заедно да работят за мира по света. Елате заедно да създадем стабилна и сигурна Европа, настоя той.

„Искам Турция да бъде истински стратегически партньор на ЕС. Трябва да поддържаме честен диалог. Вярвам, че ЕС и Турция правят голяма грешка, когато описват различията, които ни разделят, но никога не описваме общите неща, които ни правят партньори. С нашите турски приятели имаме общи интереси“, каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Юнкер смята, че споразумението между ЕС и Турция за мигрантите е много успешно и това се дължи на Турция, която е приютила на своя територия милиони бежанци от Сирия. „Това показва, че Турция може да бъде солидарна с ЕС. За това трябва да й благодарим много“, каза председателят на ЕК.

Той успокои Ердоган, че не трябва да се притеснява за отпускането на 3 милиарда евро за бежанците. „Ангажиментът на ЕС ще бъде спазен“, обеща Юнкер.