София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Какво се случи преди срещата на върха?

Темата за Западните Балкани остава в дневния ред на Великобритания

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Министър-председателят Тереза Мей потвърди пред премиера Бойко Борисов, че темата Балкани няма да слезе от дневния ред на Великобритания.

На среща днес двамата обсъдиха подкрепата на европейските държави за свързаността в региона, сътрудничеството в областта на сигурността и противодействието на тероризма.

„Независимо от Брекзит, ангажираността на Лондон към страните от Западните Балкани ще остане и ще продължат усилията за надграждане на постигнатото. През следващия месец британската столица ще приеме лидерите на държавите от Берлинския процес, за да се обсъдят различни аспекти на сигурността, изтъкна Мей. „За нас стабилността и сигурността на Балканите е много важна тема. Като работим съвместно ще постигнем много повече и организирането на тези две събития на високо равнище - в София и Лондон, показва, че сме способни да го правим“, каза Тереза Мей.

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни заяи преди срещата на върха, че има много страни, които са кандидати, за да влязат в ЕС , но при тях съществуват проблеми, свързани с тероризма и миграцията. На въпрос дали смята, че сега Западните Балкани имат по-голям шанс, той отговори, че според него в момента е възможно да се постигне някакво съгласие за 2025 г.

Коментар пред журналистите направи и австрийският канцлер Себастиан Курц. Неговата страна ще поеме председателството на ЕС след България от 1 юли 2018 г.

„Ако няма европейска перспектива на Балканите, влиянието на Турция ще се засилва и това ще доведе до много проблеми", подчерта канцлерът. Той обяви, че Австрия подкрепя идеята за разширяване на Европейския съюз.
Меркел благодари на премиера за „чудесната организация” на събитието.