Гледай
на живо

Какво ще е бъдещето на НИМХ?

Просветният министър предлага два варианта за излизане от кризата

Какво ще е бъдещето на НИМХ? Министърът на образованието Красимир Вълчев се срещна с премиера Борисов, за да обсъдят какво ще бъд... thumbnail text

Министърът на образованието Красимир Вълчев се срещна с премиера Борисов, за да обсъдят какво ще бъде бъдещето на Националния институт по метерология и хидрология. От НИМХ настояват да се отделят от БАН и да минат към Министерството на образованието. А според тях в разговорите до момента БАН залагали на статуквото.

„В момента има два варианта пред Националния институт по метеорология и хидрология. Единият е разширена автономия в рамките на Българската академия на науките. Вторият е извеждането на НИМХ извън БАН, но и двата варианта изискват допълнителни компромиси от двете страни“, заяви министър Вълчев.

Министър Вълчев съобщи, че в разговорите до момента БАН залагали на статуквото.

„Това, което можем да кажем е, че нищо не става насила и нищо няма да правим насила. Дори да се премине към вариант извеждане на института, хидрометеорологичната служба и изследванията за климата пак ще бъдат под шапката на БАН. Ако част от учените желаят да продължат с чисто научната си дейност, те ще имат възможност да останат в БАН”, обясни образователният министърът.

Председателят на БАН Юлиан Ревалски е категоричен, че ако правителството реши да изгради НИМХ на основата на Института от Академията не са против, но са срещу ултимативното искане НИМХ да бъде отделен изцяло.