София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Какво каза президентът Радев на патриарх Кирил?

Защитена ли е в достатъчна степен българската позиция?

6 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

От Светия синод на Българската православна църква разпространиха пълен аудиозапис на срещата между президента Румен Радев и руския патриарх Кирил.

Това се наложи заради нестихващия медиен интерес дали българският държавен глава е защитил позицията на страната ни пред Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, който заявява в разговора между двамата, че България е била освободена от Русия – не от Полша, не от Литва, нито от други страни, а от Русия. „Нито Полският сейм, нито Литовският сейм са вземали решение да започнат война срещу Османската империя“, казва руският духовник.

„Ние държим на нашата история. И там много ясно е записано, че това е Руско-турска освободителна война, а не Полско-турска освободителна, или финландско-турска и т.н. Но уважаваме историята. Ние знаем много добре от нашите исторически източници, че под знамената на император Александър II е имало воини от други народи, които също са оставили костите си тук, на българска земя. И ние уважаваме всяка капка кръв и всяка жертва. В никакъв случай не омаловажаваме руския принос. Това си остава за нас Руско-турската война. Русия е военната сила, която ни освободи. Но е имало в състава на Руската армия, Вие знаете много добре от историята, други народи и ние сме длъжни да уважаваме и тях. И тук няма никаква политика, тук има уважение към историята и всички загинали“, казва на свой ред президентът Румен Радев, в отговор на нападките на патриарх Кирил.

Руският патриарх обаче продължава: Царят Освободител император Александър II – неговото име трябваше да прозвучи, а то не прозвуча. Чуха се имената на различни страни, които уж са освободили … Руският и българският народ не могат да бъдат измамени и това, което преживях на Шипка, е много дълбок духовен отклик“.

В отговор Румен Радев заяви: „Не знам как сте слушали моите речи, понеже ги споменахте, но на Шипка много ясно казах – вечна признателност за воините на царя Освободител“.

„Ако вие се обърнете към Литва и ги питате какво място заема във вашата история освободителната война на Балканите, те няма да ви разберат. Ако същото питате и поляците, те още повече няма да ви разберат. Защо тогава тази идея изведнъж възникна в недрата на българското правителство да говорите за ролята на Полша, Литва и Финландия в Освобождението на България“, упрекна отново патриарх Кирил.

Този път българският държавен глава отговори: „Аз мога да отговарям за своите думи и много точно съм казал – нито Полша, нито Литва и т.н., но казах – руснаци, румънци, поляци, финландци и т.н. Вие знаете, църквата се моли за всяка една душа. Отделният човек е важен в църквата и един човек да има загинал, ние трябва да го споменем“.