София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

КАЛФИН: „ИМА НУЖДА ОТ БЪРЗА СЪДЕБНА РЕФОРМА“

ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ СЛУЧИ „БЕЗ ИЗВИВАНЕ НА РЪЦЕ“

9 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Съдебната реформа трябва да се проведе бързо, но без конфликти и без извиване на ръце е заявил вицепремиерът и министър на социалната политика Ивайло Калфин.

Няма логика Реформаторксият блок и Патриотичният фронт да искат приемането на Кодекса за социално осигуряване да се отложи за есента, тъй като по текстовете на документа е постигнато широко обществено съгласие, стана ясно от думите на Калфин.
Той добави, че това предложение за отлагане на гласуването е искане приемането на Кодекса да се обвърже с одобряването на промените в Конституцията.
Според Калфин, който е на посещение във Варна, това е извиване на ръце, както и поставянето на политически ултиматум е неприемливо поведение.
Вицепремиерът допълни, че освен Кодексът за социално осигуряване, до края на юли в пленарна зала трябва да влязат промените в закона за семейните помощи.
Планира се в същия срок да излезе и наредбата, която ще регламентира подробности около въвеждането на дневните трудови договори, приети с промените в Кодекса на труда.
Вицепремиерът коментира, че е много важно бюджетите на училищата да не бъдат обвързани само с броя на учениците, а да се вземат предвид и други фактори.
Структурите на АБВ в 63 общини вече приключиха номинациите за предстоящите местни избори, допълни заместник-председателят на АБВ Румен Петков.

По думите му утвърдени са и кандидатите за 123 села. Петков посочи, че в страната партията има структури в 25 области. Номинациите за Варна ще станат известни в края на този месец.