София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Калин Митрев – новият представител в ЕБВР

Назначеният е съпруг на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова

8 годиниПолитика 9 Боряна Райчева

Правителството назначи Калин Митрев за представител на България в Съвета на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие, съобщиха от пресцентъра на кабинета.
Назначеният е съпруг на българския кандидат за шеф на ООН Ирина Бокова. Той ще заема позицията на алтернативен директор в съвместния офис на Полша, България и Албания в международната финансова институция.
Калин Митрев има дългогодишен опит в ЕБВР. Той е бил директор за България, Полша и Румъния в периода 2002-2010 г. и отново през 2014г. На позицията беше върнат от кабинета "Орешарски".
Митрев е назначен за директор на Центъра за масова приватизация в правителството на Жан Виденов. Той е роден на 22 февруари 1952 г. в Перник и е бил агент на Държавна сигурност в периода 1980-1985 г., с псевдоним "Симеонов" като секретен сътрудник към Първо главно управление на ДС (външно разузнаване).