София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Калоян Паргов: ГЕРБ отхвърлиха референдума за кв. „Младост“

„Ако не искаш да направиш нещо, от 100 кладенеца ще донесеш вода“

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Не БСП, а мнозинството от ГЕРБ взеха решение да бъде отхвърлен референдумът за застрояването в кв. „Младост“.
Това заяви в студиото на предаването „Делници“ по телевизия „Евроком“ председателят на групата на „БСП лява България“ в Столичния общински съвет Калоян Паргов по повод искането на жителите на ЖК „Младост“ за свикване на референдум срещу застрояването.
За втори път в рамките на последните 5-6 година СОС пренебрегва подобни искания на гражданите. Същото се случи през 2012 година, когато правихме референдума за „Белене“. Тогава събирахме подписи за референдум „За“ или „Против“ концесията на „Софийска вода“. Тема, която и в момента е актуална заради поскъпването на цените. Тогава мнозинството на ГЕРБ отново го отхвърлиха с тезата, че ако гражданите се обявят против концесията, това би струвало милиони неустойки на Столичната община, припомни Калоян Паргов.
Този референдум беше отхвърлен като възможност под претекст, че въпросите са незаконосъобразни. Ако не искаш да направиш нещо, от 100 кладенеца можеш да донесеш вода, коментира председателят на групата на „БСП лява България“ в Столичния общински съвет
Проблемът не е само в „Младост“, а е в цяла София и истината е, че ще струва милиони левове на Столичната община да удовлетвори интереса на всички тези собственици, на които им се задържа правото на собственост на този етап. Трябва да се намери балансирано решение между тези интереси, допълни Паргов.