София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Кампания набира средства за подпомагане на възрастни хора

„Великден за всеки“ е под патронажа на омбудсмана Мая Манолова

8 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

Кампанията "Великден за всеки" - "Дари празник на баба и дядо", ще набира средства за раздаване на ваучери за 20 лева за най-нуждаещите се пенсионери. Кампанията е под патронажа на омбудсмана на България Мая Манолова.

Идеята е възникнала по време на изнесени приемни на омбудсмана в страната. В Плевен, където Манолова е насочила открита приемна. Снежи Кeжева, пенсионер с увреждания, е написала писмо до омбудсмана във Фейсбук, в което се оплаква, че няма да получи великденска надбавка, тъй като пенсията й надхвърля с един лев минимума от 300 лева - необходимо условие, срещу което правителството отпуска помощта. Същата история с подобна драма на пенсионери е имало във всяка една от изнесените приемни, добави Манолова.
Омбудсманът призова всички работещи да отделят средства, за подкрепят познати и непознати възрастни хора.
С ваучерите за 20 лева възрастните ще могат да пазаруват в 5000 магазина в цялата страна.
Разпределението на боновете ще става по предварително раздадени списъци от пенсионерските клубове по места и със съдействието на местната власт.
Средствата се набират по банкова сметка в СИБАНК, разкрита конкретно и единствено за целите на кампанията, като титуляр е Български червен кръст IBAN: BG03BUIB98885029906100 , Банков код : BUIBBGSF. От понеделник се активира и SMS 1255.
Изрично условие на кампанията "Великден за всеки" е при попълване на платежното нареждане да се посочва общината, за която се прави паричното дарение. Целта е децентрализация на набираните средства, така че да е ясно с какъв паричен фонд разполага всяко от населените места и със съответната набрана сума да се купят ваучери за храна.
Партньори на кампанията са БЧК, Национален алианс за работа с доброволци, Национално сдружение на общините в България, неправителствени и работодателски организации. Кампанията се подкрепя и от медии.
Лица на кампанията "Великден за всеки" - "Дари празник на баба и дядо" са Николина Чакардъкова, Криско, Йордан Йовчев, Тити Папазов, Деси Бакърджиева, Тончо Токмакчиев, Румен Луканов.
Кампанията набира и доброволци, които да съдействат за дарителска акция на пакетирани хранителни продукти в най-големите хранителни вериги. Те ще бъдат раздадени в регионите с най-малко пари по сметката. На сайта на омбудсмана са имената на координаторите в цялата страна.

Източник: БТА