София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

КАНАДА ПРЕДОТВРАТИ МНОЖЕСТВО АТЕНТАТИ

Арестуван е привърженик на „Ислямска държава“, готвещ атентати в Торонто

9 годиниКрими 8 Боряна Райчева

Канадските власти арестуваха привърженик на джихадистката групировка „Ислямска държава“, който е планирал да извърши множество атентати в Торонто. Терористичен акт е бил подготвян и срещу консулството на САЩ, съобщават ТАСС и Ройтерс.
Задържаният е 33-годишният Джаханзеб Малик. По произход е пакистанец, но през 2004 г. е пристигнал в Канада със студентска виза, а през 2009 г. е получил  гражданство.
Малик е бил следен дълго време от спецслужбите. С него дори са се срещали канадски полицаи под прикритие. По време на една от тези срещи заговорът бил разкрит. Малик е разкрил пред „приятеля си“ (канадски полицай под прикритие), че планира да извърши атентати с помощта на радиоуправляеми взривни устройства, като основните му мишени са консулството на САЩ и сгради във финансовия квартал на Торонто. Към своята кауза той се е опитал да привлече и полицая.
Разследването заяви, че Малик е подкрепял дейността на терористичните организации „Ислямска държава“ и „Ал Кайда“. Той дори е преминал през подготовката в терористичен лагер в Либия.